poniedziałek, 19 maja 2014

Krem z zielonego groszku z miętą


 

Tydzień się zaczął i znowu brakuje czasu na wszystko, tym bardziej, że pogoda sprzyja przebywaniu na zewnątrz, a nie w kuchni. Postanowiłam, więc po raz kolejny zrobić coś na szybko. Tym razem proponuję Wam zupę/ krem z zielonego groszku z orzeźwiającą nutą mięty. Być może wyda Wam się to dziwne połączenie, ale mięty tak naprawdę prawie nie czuć, za to daje ona przyjemny, odświeżający posmak:) Polecam!!:)

Składniki:

1 opakowanie mrożonego groszku lub około 500 g świeżego
500 ml bulionu
2 łodyżki mięty- około 10 listków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
groszek ptysiowy

Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Czosnek obieramy i w całości dorzucamy do cebuli. Dusimy, aż cebula się zeszli. Wrzucamy uprzednio rozmrożony groszek lub ten świeży i dusimy około 3 minut. Wlewamy bulion i gotujemy, aż groszek będzie miękki. Garnek zestawiamy z ognia, wrzucamy listki mięty i zostawiamy na około 10 minut, żeby zupa przeszła aromatem mięty. Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z groszkiem ptysiowym i odrobiną śmietany- opcjonalnie.






Smacznego!!!

A.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz