czwartek, 1 maja 2014

Tarta na słono z białymi szparagami




Wprawdzie sezon grillowy rozpoczął się na dobre, ale zanim dołączę do Tomka i reszty ekipy, postanowiłam wykorzystać to, że w sklepach pojawiły się już polskie szparagi. Tym razem połączyłam je z dwoma rodzajami sera, suszonymi pomidorami i szynką szwarcwaldzką i tak powstała tarta na słono. Jak dla mnie to całkiem smakowa alternatywa dla grillowanych mięs, tym bardziej, że kompozycję składników można zmieniać dowolnie. 


Składniki:

Ciasto:

mieszamy w proporcji 3:2:1, czyli
300 g  mąki tortowej 
200 g masła
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli

Na farsz:

pęczek białych szparagów lub zielonych
1 opakowanie sera mozzarella
1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
około 30 g sera cheddar
5 jajek
około 8-10 suszonych pomidorów- mogą być też świeże, koktajlowe
świeży tymianek
sól, pieprz



Mąkę przesiewamy do miski, czy też na blat lub stolnicę, łączymy ją z cukrem, solą i pokrojonym w kostkę masłem- ułatwi nam to wyrabianie. Wyrabiamy. Dodajemy mleko i żółtka i wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie będzie nam się przyklejało do rąk. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki, bądź w inne chłodne miejsce. 
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka lub butelki nakładamy do formy na tartę, tak by ją wypełnić. Nadmiar ciasta ściągamy poprzez "przewałkowanie" brzegów. Dno nakłuwamy widelcem. 
Szparagi obieramy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut- pamiętajcie, że muszą być jędrne, a nie rozciapane:) Na spód układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę, szynkę, pokrojone w paski suszone pomidory. Całość posypujemy świeżym tymiankiem. Na wierzch układamy szparagi. Do osobnej miski wbijamy jajka- rozkłócamy je, dodajemy sól i pieprz oraz starty na tarce ser cheddar. Mieszamy na jednolitą masę i wylewamy na naszą tartę. Pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.














Smacznego!!!

A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz