Tak się składa, że miałam zamówione szparagi z hodowli od koleżanki, wracam po długim weekendzie a szparagów nie ma.:) Mama koleżanki się nimi zajęła i ugotowała zupę. Na szczęście w sklepach są już dostępne te w zielonej wersji. Nie wiem, jak Wy, ale ja wolę z nich gotować, bo przede wszystkich nie trzeba ich obierać no i nie są tak włókniste. O to moja propozycja na dziś...:)
Składniki:
300g makaronu penne, świderki, czy jaki lubicie
pęczek zielonych szparagów
1 ząbek czosnku
pół papryki- ja użyłam 4 mini papryczek stąd ten kształt
opakowanie szynki serano
mozzarella
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
Szparagi myjemy, kroimy na kawałki, odkrawamy te, które są zdrewniałe. Obgotowujemy je w osolonej wodzie około 5 minut tak, żeby były jędrne. Na patelnie rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucamy pokrojony na cienkie plasterki czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy, aż papryka będzie miękka. Dodajemy szparagi i dusimy jeszcze przez około 5 minut. Dodajemy szynkę i dusimy kolejne 3 minuty. Na koniec dodajemy mozzarellę, mieszamy chwilę i ściągamy z ognia, żeby ser się mocno nie rozpuścił. Doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente i wrzucamy na patelnię. Całość delikatnie mieszamy, żeby nie połamać szparagów.
Smacznego!!!!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz