Halloween zbliża się wielkimi krokami a dynię można kupić niemal na każdym kroku, więc postanowiłam zaproponować Wam jeszcze jeden przepis z jej zastosowaniem. Z racji tego, że jestem znana z miłości do włoskich smaków, użyłam dyni do pasty. Jest to prosty i naprawdę szybki przepis, a przy tym idealnie wpisuje się w jesienną kolorystkę. Zachęcam do spróbowania...:)
Składniki:
około 500 g dyni
2 cebule szalotki
5-6 plastrów prosciutto crudo lub szynki szwardzwalskiej
150 g śmietanki 18%- z kartonika
świeży tymianek
ser povolone- można też użyć tartej mozzarelli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
300 g makaronu penne
Cebulę drobno siekamy i dusimy na oliwie na patelni. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię- jeśli używamy dyni Hokkaido nie musimy jej obierać ze skórki. Dodajemy sól ( soli nie dodajemy dużo, bowiem szynka sama w sobie jest słona), pieprz i tymianek. Dusimy, aż dynia będzie prawie miękka. Szynkę prażymy na suchej patelni przez około 5 minut, kroimy w paski i dodajemy do dyni. Wszystko zalewamy śmietanką i dusimy na małym ogniu, aż dynia będzie całkowicie miękka.
Makaron gotujemy al dente. Całość podajemy posypaną tartym serem povolone.
Smacznego!!!!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz