niedziela, 26 października 2014

Tiramisu bez jajek





Nie wiem, jak Wy, ale nie przepadam za deserami z surowymi jajkami zwłaszcza, jak nie posiadam takich sprawdzonych od babci ze wsi, czy od znajomych. Dlatego też postanowiłam zaproponować Wam przepis bez ich użycia. Jest to naprawdę prosta i szybka wersja i co najważniejsze bez pieczenia, więc jeśli zaskoczą nas goście przepis, jak znalazł..;)




Składniki:

500 g mascarpone- ja na moją blachę użyłam 1kg, więc jeśli chcecie zrobić naprawdę dużą ilość to róbcie z podwójnej porcji
250 g śmietanki kremówki
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 2 laski wanilii
4-5 łyżek cukru
50 ml amaretto
1 szkl. zimnej, mocnej kawy- ja użyłam kawy waniliowej
200 g biszkoptów savoiardi ( kocich języczków)
kakao do posypania


Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i wanilią. Dodajemy mascarpone i mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. 
Zaparzoną, mocną kawę wlewamy do płaskiego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Dolewamy do niej amaretto i mieszamy. Zanurzamy w niej biszkopty tak, żeby nasiąknęły kawą i wyciągamy- pamiętajcie, że nie mogą nam rozmoknąć. Układamy je na dnie naszej formy. Na biszkopty układamy połowę masy i wyrównujemy. Powtarzamy warstwy, kończąc kremem. Ciasto przykrywamy i wkładamy na około dwie godziny do lodówki. Posypujemy kakao tuż przed podaniem.












Smacznego!!!!

A.

2 komentarze: