wtorek, 7 października 2014

Tabbouleh z kaszą bulgur



Moi drodzy tym razem pomysł, bo chyba nie można nazwać tego przepisem na szybką, kolorową sałatkę, którą zabierzecie do pracy, do szkoły, czy na trening. Jest prosta w przygotowaniu a przy tym zawiera dużo błonnika i jest syta, a wszystko to dzięki kaszy z pszenicy durum, którą zachwycam się z dnia na dzień, mimo, że wcześniej jej nie znałam. Od teraz z pewnością dużo częściej będzie gościć w mojej kuchni, Was też do tego zachęcam, zwłaszcza tych bardziej fit..;)


Składniki:

200 g kaszy bulgur, może być też kuskus
2 pomidory
1 ogórek
1 cebula
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
kilka listków mięty
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
oliwa z oliwek


Kaszę zalewamy wrzątkiem z marginesem około 1 cm powyżej kaszy. Odstawiamy na 10 minut. 
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidora i ogórka kroimy w drobna kostkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, przyprawy i mieszamy z kaszą. Gotowe!!:)










Smacznego!!!!

A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz