niedziela, 5 października 2014

Pilaw z mięsnymi klopsikami



Jakiś czas temu dostałam od mojego przyjaciela zestaw przypraw z Tunezji, niby małe paczuszki a przypraw naprawdę dużo. Długi czas zastanawiałam się co ugotować z ich wykorzystaniem, aż trafiłam na kaszę bulgur. Jest to kasza o niskiej zawartości tłuszczu, z niskim indeksem glikemicznym, obfita w błonnik. Idealna dla osób, które dbają o linię lub tych prowadzących zdrowy tryb życia. W połączeniu z warzywami i mięsem stanowi naprawdę dobre rozwiązanie, jako propozycja obiadu w chłodny jesienny dzień.



Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa - ja użyłam z indyka
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 mały bakłażan
1 średnia cukinia
1 papryka czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szafranu w proszku- można jako zamiennika użyć kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 4 epices composition- jest to przyprawa, która dostałam z Tunezji, ale równie dobrze można użyć odrobiny świeżo startej gałki muszkatołowej i imbiru
około 500 ml bulionu
1 szkl. kaszy bulgur
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
natka pietruszki


Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz i sól i formujemy w małe kulki. Podgotowujemy je w osobnym garnku w osolonej wodzie przez około 10 minut. 
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnie z dwoma łyżkami oliwy z oliwek i dusimy. Bakłażan, cukinię i paprykę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy na patelnię. Dusimy, aż warzywa będą na wpół miękkie. Dodajemy nasze klopsiki i dusimy z warzywami. Wszystko zalewamy bulionem. Dodajemy szafran, paprykę i pozostałe przyprawy. Wsypujemy wcześniej opłukaną kaszę i mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut, aż kasza będzie miękka a bulion nam się niemal całkowicie zredukuje. 
Podajemy posypane natką pietruszki.


















Smacznego!!!

A.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz