piątek, 11 lipca 2014

Risotto z kurkami i tymiankiem


Lato jest zdecydowanie moją ulubioną porą roku, z względu na pogodę, ale też na dużą różnorodność owoców, warzyw i grzybów. Tak, już nie raz wspomniałam kuchnia włoska jest mi najbliższa, więc staram się przemycić drobne wpływy Italii w moich przepisach:). Tak też zmodyfikowałam risotto z grzybami i zastąpiłam prawdziwki kurkami..wyszło naprawdę lekkie i kremowe. Idealne na letni obiad, czy kolację. Polecam!!

Składniki:

około 200g kurek
250 g ryżu arborio
3 małe szalotki lub jedna zwykła cebula
około 500ml bulionu drobiowego
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 szklanki startego parmezanu lub parmigiano reggiano
świeży tymianek
2 łyżki masła
pieprz, sól


Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnie i szklimy na maśle. Dodajemy umyte i pokrojone kurki. Dusimy je przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając- nie solimy, żeby oparowało z nich tylko tyle wody ile potrzeba. Dodajemy ryż i mieszamy tak, żeby pokrył się masłem. Gdy będzie przeźroczysty wlewamy wino. Mieszamy i zostawiamy do zredukowania płynu o połowę. Stopniowo dodajemy bulion, co jakiś czas mieszając. Nie wlewamy kolejnej porcji bulionu dopóki ryż nie wchłonie poprzedniej. Gdy ryż będzie miękki dodajemy kilka gałązek tymianku oraz ser parmigiano reggiano i mieszamy, aż ser połaczy się z risotto. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.








Smacznego!!!!
A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz