Sezon na cukinię w pełni, więc postanowiłam wykorzystać zasoby domowego ogródka i zaproponować Wam przepis, jak rozprawić się z cukinią nieco inaczej niż w wersji faszerowanej, czy z makaronem. Pasztet jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu, można go jeść na ciepło i na zimno, jako dodatek do obiadu lub samego, z jakimś sosem lub bez.
Składniki:
około 1,5kg cukini
3-4 małe marchewki
2 cebule
natka pietruszki-ilość wedle uznania, ja dałam garść, można też dać świeży tymianek
200 g żółtego sera
3 ząbki czosnku
3 jajka
1,5 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz ziołowy
masło do posmarowania blachy
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, żeby puściła wodę. Następnie odciskamy ją z nadmiaru wody.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach- można też na małych, ale ja wolę większe kawałki. Ser tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, a natkę pietruszki siekamy. Wszystko dodajemy do odciśniętej cukinii. Do miski z warzywami wbijamy żółtka, dodajemy bułkę tartą oraz olej. Dodajemy przyprawy i mieszamy- pamiętajcie, żeby nie dodać za dużo soli, bo użyliśmy już jej wcześniej do cukinii. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z warzywami. Gotową masę przekładamy do formy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wtedy brzegi nam się ładnie przypieką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
Smacznego!!!!!
A.
Już niemal 2 tygodnie bez nowej potrawy :(
OdpowiedzUsuńpostaram się to dziś naprawić:)
OdpowiedzUsuń