czwartek, 3 lipca 2014

tarta z letnimi owocami


 

Nie wiem, jak Wy, ale, jak mam wolny dzień to od razu mam chęć na coś słodkiego, a jak jest dostępna taka duża ilość owoców to już zupełnie nie mogę się powstrzymać, żeby tego nie wykorzystać. W ten sposób powstała ta letnia tarta. Przyznam szczerze, że zupełnie nie miałam na nią pomysłu, ale poszłam po owoce i jakoś już wiedziałam, że musi to być ciasto z owocami. Jest naprawę łatwa i typowo letnia, jeśli dodacie do tego gałkę lodów waniliowych zapewniam, że na chwilę oderwiecie się od rzeczywistości...:)
Zatem do dzieła...:)

Składniki:

Spód:
125 g miękkiego masła
50 g cukru
1 jajko
60 g mielonych migdałów
200 g mąki
masło do posmarowania formy

Nadzienie:
ok. 150 g jagód
3 nektarynki lub brzoskwinie
5 jabłek
sok z połowy cytryny
ok. 50 g cukru

Kruszonka:
75 g gram roztopionego masła
50 g mąki
50 g brązowego cukru- jeśli używacie płatków owsianych
60 g musli crunchy Sante z płatków owsianych
50 g płatków migdałowych


Spód: Masło ucieramy z cukrem i jajkiem. Dodajemy mielone migdały i mąkę. Zagniatamy ciasto tak, żeby połączyło nam się w jednolitą całość. Formujemy z niego kulę, zwijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: Jagody myjemy i przebieramy. Zostawiamy na sitku do odcieknięcia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nam nie ściemniały. Wrzucamy na patelnie i zasypujemy cukrem. Smażymy, mieszając, aż do momentu, aż odparują i będą nam się lekko rozsypywać- ok. 5 minut.
Kruszonka: Masło roztapiamy w garnuszku i zostawiamy do ostygnięcia. Musli łączymy z mąką- ja już nie dodawałam cukru, bo jest ono słodkie. Dolewamy ostudzone masło. Mieszamy na kruszonkę i dodajemy płatki migdałów, ponownie mieszając.
Formę smarujemy masłem. Schłodzone ciasto kroimy na kawałki i układamy w formie- można też rozwałkować i za pomocą wałka nałożyć do formy..ale mi ostatnio łatwiej było kawałek po kawałku. Nakłuwamy widelcem. Owoce układamy na spodzie. Posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 35- 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciasto możemy podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych.:)











Samcznego!!!!!

A.








1 komentarz: