Sezon na cukinię w pełni, więc ciężko się powstrzymać, żeby tego nie wykorzystać. Nie wiem, jak Wy, ale polskie warzywa to to, co lubię najbardziej mimo, że zapowiadają nadchodzącą jesień. W następnych postach zdecydowanie będą dominować. Już nie mogę się doczekać dyni z mojego ogródka, a tymczasem coś bardzo fit i vege- tarta z cukinią. Jest naprawdę lekka i szybka w przygotowaniu, więc zapraszam do wspólnego gotowania :).
Składniki:
około 500g cukini
1 kremowy serek typu Philadelphia
3 jajka
około 1/2 szklanki tartego parmezanu
6-7 suszonych pomidorów
bułka tarta
masło- do posmarowania formy
sól, pieprz
koperek
opcjonalnie można dodać szynkę lub pierś z kurczaka
Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy, żeby puściła wodę. Odciskamy nadmiar wody. Jajka mieszamy trzepaczką z serkiem na jednolitą masę. Dodajemy sól i pieprz oraz parmezan. Pomidory kroimy w kostkę, koperek siekamy i dodajemy do masy. Całość łączymy z odciśniętą cukinią. Wykładamy do uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!!!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz