niedziela, 21 września 2014

Risotto milanese




Ten weekend obfitował w mnogość przypraw, bo nie dość, że dostałam naprawdę świetny zestaw z Tunezji, to będąc w TKmaxie i stojąc w kolejce do kasy wypatrzyłam szafran i to w naprawdę dobrej cenie. Nie zastanawiając się długo postanowiłam go wrzucić do koszyka i coś ugotować. To właśnie szafran nadaje risotto ten piękny, słoneczny kolor, ale kto nie chciałby zatrzymać słońca..zróbmy to także na talerzu:)
Zapraszam do gotowania:)


Składniki:

250 g ryżu arborio
2 małe szalotki lub jedna zwykła cebula
około 500ml bulionu drobiowego
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
1 szklanka startego parmezanu lub parmigiano reggiano
1/2 łyżeczki szafranu
2 łyżki masła
pieprz, sól
natka pietruszki


Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i szklimy na maśle. Dodajemy ryż i mieszamy tak, żeby pokrył się masłem. Gdy będzie przeźroczysty wlewamy wino. Mieszamy i zostawiamy do zredukowania płynu o połowę. Dodajemy szafran. Stopniowo dolewamy bulion, co jakiś czas mieszając. Nie wlewamy kolejnej porcji bulionu dopóki ryż nie wchłonie poprzedniej. Gdy ryż będzie miękki dodajemy ser parmigiano reggiano i mieszamy, aż ser połączy się z risotto. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy natką pietruszki.
















Smacznego!!!!

A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz