sobota, 20 grudnia 2014

Grillowany łosoś w azjatyckiej glazurze



Każdy z nas pochłonięty jest kupowaniem prezentów, ubieraniem choinki i przygotowaniami do Świąt, więc tym razem proponuję coś naprawdę na szybko. Łosoś w trochę innym wydaniu niż ten upieczony z cytryną, czy ugrillowany z oliwą. Zapraszam do spróbowania troszkę innych smaków.:)




Składniki:

na glazurę
około 1/4 szkl. sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

4 kawałki łososia
opakowanie szpinaku
łyżka oliwy
sól, pieprz do smaku
sezam do posypania

Sos sojowy, olej sezamowy, ocet winny, imbir i czosnek wkładamy do rondelka i zagotowujemy mieszając co jakiś czas. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ma nam zagęścić glazurę. Jeśli pojawią nam się jakieś grudki, przecieramy przez sitko.
Łososia grillujemy lub pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez jakieś 15-20 minut zawiniętego w folię aluminiową. 
Szpinak dusimy na oliwie i doprawiamy do smaku.
Łososia podajemy na szpinaku, polanego glazurą i posypanego sezamem.









Smacznego!!!!!

A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz