środa, 24 grudnia 2014

Świąteczny keks



Moi drodzy poniżej przepis, który co Święta jest wykorzystywany w moim domu. Myślę, że każdy z Was ma dania, które na myśl przywodzą jakieś wspomnienia albo kojarzą nam się z konkretnym czasem w roku. Ciasto jest charakterystyczne, bo do jego zrobienia używa się dużej ilości bakali i tak naprawdę każdy może zrobić go po swojemu i dodać to co lubi. Zapraszam do pieczenia:)




Składniki:

2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
5 jajek
1 łyżka proszku do pieczenia
kostka masła
3 łyżki spirytusu lub wódki
garść suszonych wiśni
garść rodzynek- myjemy je i opruszamy mąką
garść orzechów włoskich
garść moreli
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Na polewę:

2 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 łyżka wody
1/4 kostki masła



Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jajku i miksujemy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy spirytus i mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę.
Bakalie kroimy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe.
Kakao, wodę, cukier i masło, z której robimy polewę wrzucamy do garnka i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Zagotowujemy i mieszamy przez chwilę, żeby woda odparowała. Polewamy ciasto i zostawiamy do wystygnięcia.












Smacznego!!!!!

A.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz