Jak już wiele razy wspominałam kuchnia włoska jest chyba najbliższa mojemu sercu. Tym razem w odsłonie, która kojarzy mi się troszkę ze świętami. W końcu kiedy, jak nie w tym okresie czuć niemalże w każdej kuchni zapach grzybów zwłaszcza tych suszonych. Zanim trafią one do bigosu, czy pierogów proponuję Wam nieco inne ich zastosowanie:).
Składniki:
250 g ryżu arborio
2 małe szalotki lub jedna zwykła cebula
około 500ml bulionu drobiowego
0,5 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 szklanka startego parmezanu lub parmigiano reggiano
200 g prawdziwków
2 łyżki masła
pieprz, sól
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i szklimy na maśle. Dodajemy ryż i mieszamy tak, żeby pokrył się masłem. Gdy będzie przeźroczysty wlewamy wino. Mieszamy i zostawiamy do zredukowania płynu o połowę. Stopniowo dolewamy bulion, co jakiś czas mieszając. Nie wlewamy kolejnej porcji bulionu dopóki ryż nie wchłonie poprzedniej. Gdy ryż będzie prawie miękki dodajemy pokrojone prawdziwki- jeśli grzyby są suszone, namaczamy je wcześniej w wodzie, żeby zmiękły. Dusimy około 10 minut. Dodajemy ser parmigiano reggiano i mieszamy, aż ser połączy się z risotto. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!!!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz