sobota, 14 czerwca 2014

Szparagowe szaleństwo



Mamy sobotni poranek, jeszcze nie jadłem śniadania a już mam świetny pomysł na dzisiejszy obiad. Nie byłbym sobą, gdybym się nim z wami nie podzielił, ale najpierw kilka słów skąd ten pomysł w mojej głowie się zrodził. Byłem ostatnio na zakupach i jak to ja wrzucam do koszyka wszystko co mi się podoba, nie do końca musi mi to być potrzebne. Ba! Zazwyczaj mi się nie przydaje. I własnie tak się okazało, że kupiłem pierś z kurczaka śmietanę i makaron, które już w domu były. Pomyślałem sobie - muszę to jakoś zużyć, żeby nie wyrzucać. Patrze dalej i mam jeszcze resztkę prawdziwego włoskiego parmezanu, ale co dalej....Postanowiłem, że przejdę się na targ. Tam zawsze znajduje jakąś inspirację do gotowania. I właśnie tak się stało dokupiłem pęczek pietruszki i kopru oraz szparagi. I tak właśnie postanowiłem dla Was ugotować spaghetti z kremowym sosem szparagowym i kurczakiem ;)). Zaczynamy gotować, do obiadu zostało już co raz mniej czasu ;)

Składniki ( 4 osoby )

1 opakowanie makaronu spaghetti
1 kg szparagów
0,7 kg piersi z kurczaka
600 g ( 3 kubeczki ) śmietany 30%
koperek
pietruszka
czosnek
parmezan ( ok 60 gram tartego na drobnych oczkach )
przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach, sól, pieprz biały mielony i zioła prowansalskie
łyżka masła
łyżka oliwy


Kochani zaczynamy od szparagów. Odkrawamy im końce i główki. Pozostałą część obieramy. Kroimy na mniejsze kawałki - ja przekroiłem w pół i wrzucamy do garnka. Dokładamy do tego po 5 kulek ziela i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Zalewamy wodą i gotujemy aż nie będą miękkie.

W tym czasie kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z rozgrzaną łyżka masła i łyżka oliwy. Przyprawiamy go ziołami i solą
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja dorzuciłem kilka kulek ziela i pieprzu oraz liście laurowe, ale nie jest to konieczne. Pamiętajcie, że dobrze jest dodać trochę oliwy bądź oleju do gotowania, aby nasz makaron się nie sklejał.

Parmezan trzemy na tarce o małych oczkach.


Obieramy 3 ząbki czosnku i przekrawamy je na pół. Pół pęczku koperku i pietruszki łączymy razem sznureczkiem bądź białą nitką. Nie polecam łączyć gumką recepturka, gdyż za chwile będziemy to gotować.

Do garnka wlewamy śmietanę, czosnek, koper z pietruszka i gotujemy ok 10 minut aby uzyskać kremową konsystencję. Po tym czasie w naszym garnku zostawiamy tylko i wyłącznie śmietanę! Resztę wyjmujemy.

Do naszej śmietany dokładamy ugotowane szparagi oraz tarty parmezan i blendujemy.


Dorzucamy również usmażonego kurczaka. To wszystko gotujemy razem 10 minut. I to w zasadzie koniec naszego dania.

Makaron wykładamy do głębokiego talerza i polewamy naszym kremowym sosem. Posypujemy posiekanym koprem i tartym parmezanem.



Smacznego!

T.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz