sobota, 14 czerwca 2014

Truskawki zapiekane pod bezą




Ostatnio mam wrażenie, że czas ucieka mi przez palce, ale jak widzę truskawki to nie mogę się im oprzeć. Postanowiłam, więc zrobić coś na szybko i żeby było chociaż trochę na słodko, bo bez słodyczy obejść się nie mogę:). Proponuję Wam naprawdę prosty i szybki deser, który można dopełnić gałką lodów i myślę, że wtedy nikt mu się nie oprze:)

Składniki: na 6 kokilek

około kg truskawek- im więcej się Wam uda zmieścić tym lepiej
200g ciastek owsianych
2 łyżki masła
4 jajka rozmiaru L
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciastka rozgniatamy i łączymy z roztopionym masłem, układamy na spodzie kokilek i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek, kroimy i układamy do kokilek na nasz spód z ciastek.
Białka oddzielamy od żółtek- uważajcie, żeby żółtk nie wpadły do białka, bo piana się nie ubije. Sropniowo dodajemy cukier puder i ubijamy. Przy końcu ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Piana ma być ubita na sztywno, tak, żeby nam się w misce nie ruszała, jak nią poruszymy:) Jeśli Wasze truskawki nie są zbyt słodkie proponuję dać więcej cukru do bezy, wtedy smaki będą się dobrze łamać. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut, zaglądajcie do piekarnika, bo każdy piecze inaczej i beza może się spalić.










Smacznego!!!!

A.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz