wtorek, 3 czerwca 2014

Sernik na zimno z przepysznym musem truskawkowym i truskawkami





Tak jak pisałem wczoraj na naszym fanpage'u na FB. Chciałbym Was wszystkich bardzo serdecznie przeprosić za to, że nie dodawałem przez ostatni czas przepisów. W tym samym miejscu bardzo dziękuję Ani, która sama prowadziła ten blog. Przygotowałem dla Was dzisiaj coś co chyba każdy lubi. Wiem, że nie wszyscy. Na pewno jedna osoba ode mnie z pracy nie je sernika na zimno ale myślę, że jak go jutro zabiorę ze sobą to siła smaku musu truskawkowego Ją przekona.
Niestety nie mam zbyt wiele czasu więc od razu przejdę do meritum. Sernik jest bardzo prosty do zrobienia. Wszystko można zrobić - ja tak robiłem - robotem kuchennym lub mikserem.



Składniki:

masa serowa:


700g sera mielonego na serniki 
80g masła 
120g tłuszczu roślinnego
20g żelatyny
3 żółtka
3 białka
180g cukru pudru

mus truskawkowy:

1 kg  truskawek
5 łyżeczek żelatyny

+ kilkanaście truskawek
+ 2 paczki biszkoptów okrągłych

Kochani zaczynamy od przygotowania żelatyny ( 20g ) wsypujemy ja do kubeczka i dolewamy  6 łyżek zimnej wody i odstawić na kilka minut. Dolać kolejne 6 łyżek wody, tym razem gorącej i rozpuścić w niej żelatynę. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie do miski wkładamy masło i tłuszcz roślinny oraz cukier puder i wszystko ucieramy na puszysta białą masę. Dokładamy nasze żółtka i twaróg. Dalej ucierając. W osobnym naczyniu ubijamy białka, gdy powstanie już z nich puszysta i sztywna piana dokładamy je do naszej masy serowej. Na samym końcu dolewamy naszą ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. 
W tortownicy na dnie układamy biszkopty jeden obok drugiego.


 Wylewamy na to połowę naszej masy twarogowej i układany na tym kolejna warstwę biszkoptów. 

Wylewamy resztę masy  i chowamy do lodówki na minimum 1h do schłodzenia. 
W tym czasie przygotowujemy kolejną porcję żelatyny w analogiczny sposób jak pierwsza. Zwiększając liczbę łyżek wody do 10. truskawki myjemy, szypułkujemy i blendujemy na mus( jeśli jest za mało słodki dosypcie cukier ). Dolewamy do nich naszą żelatynę i odstawiamy do zimnej kąpieli wodnej, aby masa trochę zastygła.
Kilkanaście truskawek kroimy na połówki. Gdy nasza masa serowa jest już zastygnięta powoli wylewamy na nią gesty mus truskawkowy do którego dokładamy połówki truskawek.

Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na minimum 2-3h a najlepiej na całą noc.



Smacznego!!!

Tomek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz