sobota, 1 marca 2014

Jabłkowe gofry





Tydzień z jabłkiem w roli głównej powoli dobiega końca, więc pomyślałam, że gofry będą idealnym jego zakończeniem. Idealne na weekendowe śniadanie, czy też podwieczorek. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Możecie je podawać z dowolnymi dodatkami: owocami, cukrem pudrem, nutellą, dżemem, czy bitą śmietaną. Ja dziś proponuję wersję o smaku jabłkowym z aromatycznymi przyprawami. Zatem do dzieła..



Składniki: (około 6 sztuk)

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju


Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy wszystkie suche składniki, czyli proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cukier i przyprawy. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko i sok jabłkowy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę- jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać odrobinę więcej soku.
Gofrownicę nagrzewamy w czasie robienia ciasta, smarujemy oliwą lub olejem za pomocą pędzelka i nalewamy ciasto. Pieczemy, aż gofry będą rumiane.






Smacznego!!

A.





1 komentarz: