Dzisiejsze danie, które będę dla Was
gotował zostało zainspirowane wizytą w jednym z lokali na
Krupówkach. Tak wiem, że tam lepiej nie jeść, bo wszystko jest
drogie i niedobre, ale zaryzykowaliśmy i było pyszne. Poszliśmy do
restauracji, która słynie z dań podawanych z kaszą. Uwierzcie,
było pyszne! Postanowiłem więc przygotować danie na bazie kaszy,
ale żeby było bardziej po góralsku będę używał typowego dla
naszego Podhala sera owczego – bryndzy. O bardzo specyficznym smaku
i zapachu ;) No to co ? Gotujemy!
Składniki:
1 woreczek kaszy gryczanej
1 woreczek kaszy białej perlistej
4 cebule
5 suszonych pomidorów
1 kiełbasa sucha ( myśliwska,
gospodarza itp.)
20 dag bryndzy
200 ml śmietanki słodkiej 18%
1 żółtko
100 gram masła
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
koperek
majeranek
3 ząbki czosnku
Kaszę gotujemy ok. 14 minut ( krócej o
4-5 minut niż podano na opakowaniu) – studzimy. Gdy kasza będzie
już chłodna, cebulę kroimy w piórka a suszone pomidory w kostkę.
Na patelni roztapiamy masło z dodatkiem 2 łyżek oliwy i na gorące
wrzucamy cebulę z pomidorami.
Zmniejszamy moc kuchenki i dusimy
tak cebulę ok. 15 minut dokładając do niej koperek i majeranek ( ja
lubię dużo więc dodałem po sporej garści każdego).
Kiedy cebula
i pomidory będą już miękkie dorzucamy obie kasze. Sól pieprz do
smaku.
Kiełbasę kroimy w kostkę i
przesmażamy na łyżce oliwy na osobnej patelni.
Śmietankę,
bryndzę, żółtko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy na jednolitą masę ( użyłem blendera
). Naszą masę wlewamy do kiełbasy. Dorzucamy koperek i majeranek.
Sól i pieprz do smaku.
Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć ;) Gdy
będzie już kremowy zdejmujemy z palnika.
Sposobów podania może
być wiele. Ja wybrałem ten gdzie sos i kasza podane są
niezmieszane, ale można śmiało to pomieszać.
Smacznego!
T.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz