Myślę, że każdy z Was oglądał kiedyś amerykański serial, gdzie na śniadanie podawane były pancakes, czyli amerykańskie naleśniki. Być może jest to dość wyszukany pomysł na śniadanie, ale zapewniam Was, że ucieszycie nie tylko dzieci, ale też i osoby, które lubią słodkie śniadania. Są puszyste, miękkie i naprawdę pyszne. Miła odmiana dla kanapek, płatków, czy jajecznicy. Fakt może mają nieco więcej kalorii niż inne śniadaniowe specjały, ale przecież nie jemy ich codziennie:) O to moja propozycja podania...
Składniki: ok. 12 sztuk
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mleka
2 jajka
30 g roztopionego masła lub 30 ml oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli
masło do smażenia
Dodatki:
truskawki, jagody, maliny, banany- co kto lubi
syrop klonowy
czekolada
dżem
nutella
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i mieszamy. Dodajemy mleko i jajka i dokładnie łączymy składniki. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia, kiedy będzie już chłodne dodajemy do pozostałych składników i mieszamy. Patelnie rozgrzewamy i smarujemy masłem- nadmiar ściągamy papierowym ręcznikiem, masło nie może pływać, patelnia ma być po prostu natłuszczona.
Nalewamy ciasto na patelnię i smażymy, aż na cieście zaczną pojawiać się bąbelki, wtedy przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 3 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!!!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz