niedziela, 16 marca 2014

Makaron z cukinią, pomidorami i oscypkiem



Po dzisiejszym dniu doszłam do wniosku, że chyba nie potrafię żyć bez włoskich specjałów i wszędzie je przemycam:) Tym razem proponuje Wam kolorową pastę z góralskim zacięciem..trochę tak, jak ziemi włoskiej do polskiej..:), bo jest włoski makaron i pomidory, ale też ser z polskich gór. Zapewniam Was, że wszystko idealnie ze sobą pasuje. Zaczynamy...??:)



Składniki:( na dwie osoby)
200 g makaronu
ok. 60 g oscypka lub wędzonego sera
8 pomidorków koktajlowych
mała cukinia
duży ząbek czosnku
pół papryczki chilli
łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz



Makaron gotujemy al dente. Siekamy czosnek i chilli. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy.  Pomidorki przekrawamy na pół. Cukinię kroimy w plasterki lub paski. Oscypka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chilli, zmniejszamy płomień do minimum, żeby czosnek się nie przypalił i podsmażamy minutę, co jakiś czas mieszając. Dorzucamy pokrojoną cukinię i dusimy, aż cukinia będzie miękka. Dodajemy pomidorki i oscypka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i chwilę dusimy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy makaron i mieszamy. 











Smacznego!!!

A.






1 komentarz: