niedziela, 2 marca 2014

Posadzony ptak ;)

Kochani ufff zdążyłem, ostatnim rzutem na taśmę – jak mawia moja mama. Miniony tydzień upływał nam pod znakiem jabłka. Nie było na naszym blogu zbyt dużo przepisów z mięsem, także dzisiaj głównym składnikiem właśnie będzie ono a owoc tylko dodatkiem. Dzisiaj pieczemy kurczaka na butelce piwa z jabłkami oraz dodatkami. Powiem Wam w sekrecie, że robiłem go na spotkanie u naszych przyjaciół i byłem bardzo ciekawy czy wszystko wyszło tak jak powinno. Kurczak był tak soczysty i delikatny, że każda osoba, która do dzisiaj twierdziła, że drób jest suchy zmieni zdanie. Smak był delikatnie słodkawy, ale zarazem z nutką pikantności. Szczerze mówiąc nie jest to trudne do zrobienia i nawet początkujący kucharz sobie poradzi. Zaczynajmy, bo czas pieczenia jest dość długi, a może komuś z Was jeszcze dzisiaj się uda zrobić na kolacje ;)))

Składniki:

1 kurczak 2 kg
2 łyżki oliwy
1 butelka piwa 0,5 l
ziemniaki
jabłka
marchewka
cebula
przyprawy

Dzień wcześniej:
Kochani kurczaka myjemy i posypujemy swoimi ulubionymi przyprawami. Ja używałem curry, słodkiej papryki, koperku, świeżego czosnku, oregano i majeranku. Polewamy oliwą i wcieramy w naszego „pacjenta” - robimy mu taki masaż ;). Odkładamy do lodówki na minimum 12h.


Dzień w którym chcemy robić kurczaka

Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Jabłka również obieramy pozbywamy się gniazd nasiennych kroimy w ósemki. Ziemniaki w zależności jakie mamy, jeśli są myte to nie obieramy tylko kroimy tak samo jak jabłka. Jeżeli mamy w grubej skórce to się jej pozbywamy. Cebulę kroimy w grubą kostkę.

.

Kurczaka wyjmujemy z lodówki i odcinamy mu szyję ;). Butelkę od piwa musimy namoczyć, tak aby odkleić etykiety. Kurczaka nadziewamy na butelkę od piwa( połowę piwa odlewamy do szklanki) i stawiamy na głębokiej blaszce wysmarowanej olejem. 

Dorzucamy nasze dodatki, solimy je i posypujemy przyprawami ( majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem). Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 2h ( pamiętajcie 1h pieczenia na 1kg kurczaka). Od czasu do czasu polewamy kurczaka piwem ze szklanki.



Smacznego!


T.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz