Kochani ufff zdążyłem, ostatnim
rzutem na taśmę – jak mawia moja mama. Miniony tydzień upływał
nam pod znakiem jabłka. Nie było na naszym blogu zbyt dużo
przepisów z mięsem, także dzisiaj głównym składnikiem właśnie
będzie ono a owoc tylko dodatkiem. Dzisiaj pieczemy kurczaka na
butelce piwa z jabłkami oraz dodatkami. Powiem Wam w sekrecie, że
robiłem go na spotkanie u naszych przyjaciół i byłem bardzo
ciekawy czy wszystko wyszło tak jak powinno. Kurczak był tak
soczysty i delikatny, że każda osoba, która do dzisiaj twierdziła, że drób jest suchy zmieni zdanie. Smak był delikatnie słodkawy,
ale zarazem z nutką pikantności. Szczerze mówiąc nie jest to
trudne do zrobienia i nawet początkujący kucharz sobie poradzi.
Zaczynajmy, bo czas pieczenia jest dość długi, a może komuś z Was
jeszcze dzisiaj się uda zrobić na kolacje ;)))
Składniki:
1 kurczak 2 kg
2 łyżki oliwy
1 butelka piwa 0,5 l
ziemniaki
jabłka
marchewka
cebula
przyprawy
Dzień wcześniej:
Kochani kurczaka myjemy i posypujemy
swoimi ulubionymi przyprawami. Ja używałem curry, słodkiej
papryki, koperku, świeżego czosnku, oregano i majeranku. Polewamy
oliwą i wcieramy w naszego „pacjenta” - robimy mu taki masaż
;). Odkładamy do lodówki na minimum 12h.
Dzień w którym chcemy robić kurczaka
Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.
Jabłka również obieramy pozbywamy się gniazd nasiennych kroimy w
ósemki. Ziemniaki w zależności jakie mamy, jeśli są myte to nie
obieramy tylko kroimy tak samo jak jabłka. Jeżeli mamy w grubej
skórce to się jej pozbywamy. Cebulę kroimy w grubą kostkę.
.
Kurczaka wyjmujemy z lodówki i
odcinamy mu szyję ;). Butelkę od piwa musimy namoczyć, tak aby
odkleić etykiety. Kurczaka nadziewamy na butelkę od piwa( połowę
piwa odlewamy do szklanki) i stawiamy na głębokiej blaszce
wysmarowanej olejem.
Dorzucamy nasze dodatki, solimy je i posypujemy
przyprawami ( majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem).
Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 2h (
pamiętajcie 1h pieczenia na 1kg kurczaka). Od czasu do czasu
polewamy kurczaka piwem ze szklanki.
Smacznego!
T.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz