Dzisiaj, będzie bardzo krótko i na temat. Będziemy piec bułki do hamburgerów ( również nadają się do hot dogów). Każdy domowej roboty hamburger musi mieć dobrej jakości bułkę, a kupić taką gotową jest bardzo ciężko.
Ze względu na późną porę od razu zabieramy się do pieczenia ;)
Składniki:
235 ml mleka
120 ml wody
55 gram masła
560 gram mąki pszennej
7 gram drożdży instant
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru
Do garnuszka wlewamy mleko oraz wodę. Wkładamy masło i wszystko podgrzewamy do temperatury ok. 50 stopni, tak aby całe masło nam się rozpuściło.
Do miski wsypujemy połowę mąki, drożdże, cukier oraz sól i zalewamy mlekiem z wodą i masłem.
Mieszamy energicznie tak, aby nie było grudek.
Dorzucamy po pół szklanki mąki i jajka. Gdy masa zacznie odchodzić nam od miski, wyrzucamy na blat oprószony resztą maki i ugniatamy na elastyczna masę.
Dzielimy na 12 porcji z których robimy kulki. Układamy je na blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy pod ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia.
Pieczemy 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Uwielbiam domowe hamburgery. Na bank zrobię do wołowinki z ogóreczkiem, cebulką i sałatką mmm. Dzięki :)
OdpowiedzUsuń