piątek, 28 marca 2014

Od tego zaczyna się każdy hamburger



Dzisiaj, będzie bardzo krótko i na temat. Będziemy piec bułki do hamburgerów ( również nadają się do hot dogów). Każdy domowej roboty hamburger musi mieć dobrej jakości bułkę, a kupić taką gotową jest bardzo ciężko.
Ze względu na późną porę od razu zabieramy się  do pieczenia ;)

Składniki:
235 ml mleka
120 ml wody
55 gram masła
560 gram mąki pszennej
7 gram drożdży instant
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru

Do garnuszka wlewamy mleko oraz wodę. Wkładamy masło i wszystko podgrzewamy do temperatury ok. 50 stopni, tak aby całe masło nam się rozpuściło.


Do miski wsypujemy połowę mąki, drożdże, cukier oraz sól i zalewamy mlekiem z wodą i masłem.



Mieszamy energicznie tak, aby nie było grudek.


Dorzucamy po pół szklanki mąki i jajka. Gdy masa zacznie odchodzić nam od miski, wyrzucamy na blat oprószony resztą maki i ugniatamy na elastyczna masę.



Dzielimy na 12 porcji z których robimy kulki. Układamy je na blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawiamy pod ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia.




Pieczemy 12 minut w temperaturze 200 stopni.






1 komentarz:

  1. Uwielbiam domowe hamburgery. Na bank zrobię do wołowinki z ogóreczkiem, cebulką i sałatką mmm. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń