poniedziałek, 3 marca 2014

Mini strzał energii


Zaczynamy nasze przygotowania do podróży. Jeszcze nie jesteśmy spakowani, ale to odkładamy na sam koniec. Chciałbym zaproponować Wam dzisiaj szybką, smaczną i bardzo energetyczną przekąskę na podróż i nie tylko. Są to batoniki musli. Zawierają dużą ilość energii, błonnika i witamin. Jak to mówią w zdrowym ciele zdrowy duch. Możemy je zabierać ze sobą nawet na krótką podróż do pracy ;), ale i na te dłuższe, gdzie jedziemy przez kilka godzin. Małe i poręczne. Gdy już brakuje nam sił, zjadamy jednego i możemy znowu podnieść obroty.
Przed podróżą nie mamy za dużo czasu, dlatego proponuje Wam wersję, gdzie oszczędzamy czas ;)

Składniki:

300 gram płatków owsianych niebłyskawicznych
puszka mleka skondensowanego słodzonego w puszcze
dodatki wg uznania ja dodałem:
100 gram żurawiny
100 gram suszonych moreli
100 gram rodzynek sułtańskich
100 gram migdałów w płatkach
4 łyżki pestek dyni
4 łyżki słonecznika łuskanego

Kochani żurawinę, morele i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski.


Dorzucamy do nich migdały, pestki dyni i słonecznika.


Dorzucamy płatki owsiane oraz dolewamy puszkę mleka. Wszystko mieszamy tak, aby pokryło się mlekiem.


Wszystko wykładamy na blaszkę ( 25cmx30cm) i uklepujemy ;)). Wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 130 stopni.


Po wyjęciu studzimy 15 minut i kroimy ostrym nożem na małe prostokąty.



Smacznego!
T.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz