sobota, 22 marca 2014

Żeberka BBQ z młodą kapustą





Sezon grillowania  już się zaczął, więc pomyślałam, że zrobię coś, co będzie konkurencją dla nudnych kiełbasek, a zarazem będzie typowo amerykańskie- żeberka w miodowo- pikantnej marynacie. Można je zrobić na grillu, upiec w piekarniku, czy udusić w garnku. Są  proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne, takie słodko- pikantne:).


Składniki:

1-1,5 kg żeberek wieprzowych

marynata:

2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu worcester 
1/2 szklanki miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 papryczka chili, posiekana- opcjonalnie
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
1/2 szklanki wody

Żeberka kroimy w jednosegmentowe kawałki. Łączymy wszystkie składniki marynaty w misce i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do miski z marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Kładziemy na grilla lub podsmażamy na natłuszczonej patelni, aż lekko zbrązowieją. Przekładamy je do garnka, zalewamy marynatą i dodajemy pół szklanki wody. Dusimy na średnim ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości, a marynata zredukuje się do sosu. 
Moja propozycja podania to żeberka z młodą kapustą na słodko.

młoda kapusta na słodko:
1 główka młodej kapusty
pęczek koperku
2 łyżki masła
1/4 szklanki wody
sól, pieprz

Umytą i osuszoną kapustę kroimy w paski. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną kapustę. Dusimy, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie miękka. Na sam koniec dodajemy koperek i przyprawy i dusimy jeszcze przez chwilę.







Smacznego!!!

A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz