Moi drodzy dla odmiany mniej słodko, a właściwie poszłam dziś w odrobinę pikanterii:) Zupa idealna na pochmurne dni, bo myślę, że każdy z Was, kiedy zobaczy jej słonecznie żółty kolor, uśmiechnie się na samą myśl, że będzie ją jadł. Można ją zrobić zarówno ze świeżej kukurydzy, jak i tej mrożonej, w żaden sposób nie traci na smaku. To, jak gotujecie ze mną?:)
Składniki:
3 średniej wielkości kukurydze lub woreczek mrożonej kukurydzy w ziarnach
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 drobno pokrojonej cebuli
2 ząbki czosnku- drobno starte
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
400 ml mleka kokosowego lub 2 szklanki pełnotłustego mleka i 3/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól do smaku
kawałek świeżej papryczki chili
Do podania: starty ser cheddar, mogą być też grzanki, czy natka pietruszki
Kukurydzę i obieramy z liści, stawiamy na desce i ścinamy ziarna od góry do dołu. Kolby zostawiamy. Do garnka dodajemy oliwę, dorzucamy pokrojoną cebulę, imbir, papryczkę chilli- jeśli ktoś daje i smażymy około 2 min. Dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy około 2 min, następnie dodajemy ostrą paprykę i kurkumę. Dolewamy bulionu, wrzucamy kolby kukurydzy i gotujemy dalej około 5 min. Kolby wyjmujemy i wyrzucamy. Dodajemy mleko kokosowe lub mleko i śmietanę, zagotowujemy, gotujemy około 10 min, aż kukurydza będzie miękka. Następnie miksujemy całość blenderem na krem i przecedzamy przez sitko, żeby pozbyć się łusek z kukurydzy.
Smacznego!!!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz