niedziela, 16 marca 2014

Tatrzańskie Quesadillas



Ania zakochała się kiedyś we włoskich smakach i zaproponowała Wam ich Podhalańskie rozwiązanie. Natomiast ja, chciałbym pokazać hiszpańską odmianę polskich smaków.
Byłem ostatnio z my love w hiszpańskiej restauracji i zamówiłem sobie quesadillas, które mi bardzo smakowały. Postanowiłem więc zrobić wersję góralską. Zamiast kurczaka użyłem kiełbasy a zamiast cheddara twardy owczy ser górski - oscypek. Ma bardzo specyficzny smak i bardzo fajnie " skrzypi" między zębami nawet po roztopieniu ;) Zapraszam Was do gotowania, bo z tego co wiem to dzisiaj będzie jeszcze więcej przepisów ;)

Składniki ( na 4 osoby ):

8 placków tortilli ( polecam z biedronki 2 opakowania )
mała papryka żółta i czerwona
kiełbasa gospodarza ( również z biedronki )
cebula
suszone pomidory
oscypek
łyżka oliwy
siekana natka pietruszki

Kiełbasę kroimy w "pół księżyce", cebulę w piórka, papryki w cienkie paski a suszone pomidory w drobną kostkę .

 Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy kiełbasę.


 Smażymy ok. 5 minut, po czym dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 10 minut.


Dokładamy cebulę.

Całość dusimy 20 minut na średnim ogniu.
Oscypka trzemy na tarce o dużych oczkach.



Tortille posypujemy serem.


Nakładamy farsz, który posypujemy serem i pietruszką.


 Przykrywamy drugim plackiem. Smażymy na suchej patelni po ok. 8 minut z każdej strony.


 Wykładamy na talerz. Ja do smaku polałem sosem balsamicznym ;)



Smacznego ;)

T.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz