Ufff..ten tydzień był naprawdę pracowity, nie dość, że dużo pracy to jeszcze kawał drogi do domu. Ale w końcu dotarłam i jak w końcu się wyspałam zabieram się
za pieczenie, jak zawsze na ostatnią chwilę. Przepis, który Wam proponuje jest sprawdzony przeze mnie już wiele razy. Babka wychodzi wilgotna i puszysta, więc zaczynajmy..:)
za pieczenie, jak zawsze na ostatnią chwilę. Przepis, który Wam proponuje jest sprawdzony przeze mnie już wiele razy. Babka wychodzi wilgotna i puszysta, więc zaczynajmy..:)
Składniki:
5 jajek
1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao- opcjonalnie, jeśli chcemy babkę dwukolorową
masło i kasza manna lub bułka tarta do posmarowania foremki
1 i 1/2 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1szkl. oleju
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao- opcjonalnie, jeśli chcemy babkę dwukolorową
masło i kasza manna lub bułka tarta do posmarowania foremki
Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Mieszamy. Stopniowo dodajemy olej. Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy, tak, aż otrzymamy jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Foremkę natłuszczamy i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą-wtedy babka nam łatwiej wyjdzie z foremki. Ciaso wlewamy naprzemiennie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Podajemy samą lub polewamy polewą czekoladową- przepis na polewę znajdziecie w poście o serniku:)
Podajemy samą lub polewamy polewą czekoladową- przepis na polewę znajdziecie w poście o serniku:)
Smacznego!!!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz