wtorek, 8 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka w 15 minut


Chciałbym Wam zaproponować bardzo prosty przepis na pyszną sałatkę z wykorzystaniem dostępnych na targu nowalijek i dobrego polskiego twarogu. Pewnie zastanawiacie się dlaczego często podkreślam, że coś jest dobre, bo polskie. Uwierzcie mi nasze lokalne produkty, które możemy kupić na targach, czy małych sklepach są zdecydowanie lepsze jakościowo niż te, które są nam oferowane w sieciówkach. Czasami uważam, że lepiej jest dołożyć kilka złotych i mieć lokalny produkt, który jest pewny. Jakość w takich produktach musi być zapewniona gdyż mali sprzedawcy nie mogą sobie pozwolić na stratę klienta. Zapraszam Was bardzo serdecznie na okoliczne targi i do małych sklepików. Mi udało się kupić wszystko do mojej sałatki w takich właśnie miejscach ;)))

Składniki:

sałata lodowa
cebulka młoda ze szczypiorem
pomidory
ogórek kiszony
rzodkiewka
twaróg półtłusty twardy - tak, aby nadawał się do pokrojenia w kostkę. W Poznaniu i okolicach polecam wyroby ze Strzałkowa ;)))

Dresing:
jogurt naturalny- również polecam ten ze Strzałkowa
majonez
chrzan
sól, pieprz i zioła prowansalskie. 

Zaczynamy od zrobienia sosu. Produkty w proporcjach 4 łyżki jogurtu:2 łyżki majonezu:4 łyżeczki chrzanu. Mieszamy ze sobą i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy tak, aby wszystkie smaki się zmieszały. 

Sałatę lodową obieramy tak, aby z jej największych liści powstały miseczki ;)) w zależności od potrzeb ( ja robiłem dla 3 osób więc potrzebowałem 3 takie liście) 
Resztę sałaty rwiemy, bądź kroimy na drobne paski i napełniamy nią nasze zielone miseczki. 
Pomidora obieramy ze skóry, kroimy w dużą kostkę i dokładamy. 


Tak samo postępujemy z resztą warzyw i twarogiem. 


Całość polewamy naszym dresingiem chrzanowym i gotowe. Ja podawałem bez pieczywa, aby było bardziej fit, ale jeśli ktoś chce bardzo dobrze będzie pasowało ciemne pieczywo. 


Smacznego!

T.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz