niedziela, 6 kwietnia 2014

Gołąbki z młodej kapusty




Za każdym razem, gdy przyjeżdżam do domu moja mama pyta, na co mam ochotę i mi to gotuje. Jest to naprawdę miłe uczucie, kiedy raz na jakiś czas mogę pogrymasić:) Takie są nasze mamy, zawsze dbają, by dzieci były najedzone. :) Dzisiejszy dzień był naprawdę pracowity i mimo, że większą jego część spędziłam w pracy, to postanowiłam podzielić się z Wami moją propozycją na niedzielny obiad. Gotujecie razem ze mną?:)


Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 główka kapusty młodej lub włoskiej
200 g ryżu
1 cebula
1 jajko
pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy/olej
1/2 szklanki wody
pieprz ziołowy, sól, tymianek


Jeśli używamy młodej kapusty to wystarczy, jak dokładnie umyjemy listki i odkroimy zgrubienie. Natomiast liście kapusty włoskiej wkładamy na kilka chwil do wrzątku i wyjmujemy, dzięki temu będzie nam się lepiej zawijało.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, tak, żeby był półmiękki. Studzimy. Cebulę szklimy na maśle. Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, cebulę i przestudzony ryż. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Na koniec dodajemy posiekany pęczek natki pietruszki.
Mięso nakładamy na liście i zawijamy w roladki. Układamy w garnku,  w którym na dno wlaliśmy oliwę/ olej i przykryliśmy liściem kapusty- żeby gołąbki nie przypaliły się od spodu:). Gołąbki układamy jeden obok drugiego, gdy już wszystkie będą w garnku, zalewamy je wodą i nakrywamy liściem kapusty. Gotujemy około 40 min. na średnim ogniu, pod przykryciem.
Podajemy z sosem pomidorowym.













Smacznego!!!!

A.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz