Ania zaproponowała niedawno przepis grecki ze szpinakiem. Przyznam się, że nawet nie potrafię wymówić tej nazwy ;). Ja inspiracji poszukałem w innym europejskim kraju - Francji. Chciałbym Wam zaproponować quiche ze szpinakiem i twarogiem. Pierwszy raz zainspirowałem się tą potrawą w bardzo przypadkowy sposób. Na jednym z naszych tripów wszedłem kiedyś sobie do księgarni i podszedłem do półki z książkami kulinarnymi. Przeglądając kolejne pozycje wypatrzyłem niekonwencjonalny kształt jednej z nich - okrągły. Przeczytałem sobie kilka przepisów i bardzo mi się spodobały. Pewnie dlatego, że do wszystkich możemy zastosować to samo ciasto zmieniając tylko farsze. Chociaż i w samym nadzieniu niewiele się zmienia gdyż jego głównymi składnikami są żółtka i śmietana. Quiche może być podawany na wiele sposobów - z warzywami, mięsem, bądź też różnymi rodzajami sera. Dziś łączymy farsz ze szpinaku z białym twarogiem, który pozostał mi ze zrobienia sałatki.
Ciasto:
200 gram mąki pszennej
75 gram miękkiego masła
6-7 łyżek zimnej wody
zioła prowansalskie/ przyprawa suszone pomidory Kamis
Farsz:
500 gram świeżego szpinaku
czosnek
cebula
śmietana
2 żółtka
300 gram twarogu
4 łyżki oliwy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 duży pomidor
Ciasto:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1h.
Cebulę i czosnek siekamy. W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę, na którą rzucamy cebulę i czosnek.
Gdy się zeszklą dokładamy szpinak i smażymy, aż nie straci na objętości - zostanie ok 1/4 objętości.
W miseczce mieszamy śmietanę z żółtkami i przyprawami. Dokładamy do szpinaku i odparowujemy przez ok 20 minut. Studzimy i dokładamy pokruszony widelcem twaróg.
Wyjmujemy ciasto, które rozwałkowujemy i układamy na blaszce - ja robię niskie quiche.
Jeśli chcemy zrobić wysoki, ciasto układamy w tortownicy. Podpiekamy 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy, nakładamy farsz oraz na górę pokrojonego w plastry pomidora.
Wkładamy do piekarnika na 30 minut, temperatura 180 stopni.
Smacznego!
T.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz