poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Tagiatelle cztery sery z tymiankiem



Nie wiem, jak Wy, ale ja mam ostatnio tendencję do kupowania różnego rodzaju produktów i to zupełnie spontanicznie i w ten sposób zapełniłam sobie lodówkę różnymi rodzajami sera. Niestety okres świąteczny sprawił, że miałam dość jedzenia i siedzenia za stołem i postanowiłam, że dam sobie odpocząć i nie będę gotować nic wymyślnego. Tak też powstał pomysł na makaron z czterema rodzajami sera. Tak naprawdę jest to danie, które możemy modyfikować na wiele sposobów, wszystko zależy od tego, jakich serów użyjemy. Każda kombinacja daje nam inną kombinację smakową, zwłaszcza, jeśli pozostaniemy przy mieszance kilku rodzajów sera. U mnie jednym z serów będzie Bel Paese. Udało mi się go kupić w Polsce, mimo, że nie jest tu zbyt popularny. Jest to ser, który smakowo najbardziej zbliżony jest do mozzarelli, ale ma bardziej wyraźny smak. Ale tak naprawdę możecie użyć serów, które akurat macie w lodówce lub tych, które najbardziej lubicie. Zaczynamy??

Składniki: (na 2 osoby)

200g makaronu tagiatelle lub penne
50 g gorgonzoli
50 g Bel Paese lub mozzarelli
50g camemberta
50g Parmigiano Reggiano lub Grana Padano
250 g śmietanki 18%- tej w kartoniku
tymianek
sól i pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na sposób al dente- dla przypomnienia: jak go ugryziemy musi mieć białą plamkę w przekroju. 
Każdy rodzaj sera kroimy na małe kawałki. Śmietanę wlewamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu. W momencie, gdy śmietana będzie dość ciepła dodajemy sery. Zmniejszamy ogień i mieszamy do momentu, aż sery się rozpuszczą. Gdy sos będzie jednolity doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Makaron wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu.







Smacznego!!!!

A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz