Dzisiaj przygotowałem dla Was bardzo aromatyczny przepis na domowy gulasz. Jak byłem mały w ten sposób moja mama przemycała mi mięso pomiędzy warzywami. W moim rodzinnym domu w gulaszu jest bardzo dużo warzyw w równie dużych kawałkach. Tak się przyjęło i tak mnie nauczono. Wielką tajemnicą dobrego gulaszy jest czas... to nie jest danie, które można przyrządzić w 10 minut. Hmmm w 10 minut co prawda przygotujemy wszystko i pokroimy, ale czas jaki musi on dochodzić do siebie to ponad godzina. Wtedy mięso i warzywa robią się miękkie i oddają swój niepowtarzalny smak do sosu.
Gulasz w moim domu jadało się z różnymi dodatkami z ziemniakami, pyzami, ryżem, kaszą, kopytkami czy też w formie placka po zbójnicku z plackiem ziemniaczanym. W sekrecie Wam zdradzę, że ten ostatni to mój ulubiony ;).
Składniki:
1,5 polędwiczki wieprzowej
papryka żółta i czerwona
2 marchewki
2 czerwone cebule
1/2 kalarepy
5 łyżek oliwy
1 litr wody
2 liście laurowe
3 kulki pieprzu
2 kulki ziela angielskiego
pieprz
sól
słodka papryka
majeranek
curry
1/2 szklanki białego wytrawnego wina ( opcjonalnie )
W dużym garnku zagotowujemy litr wody, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie do wrzenia. Gotujemy 10 minut i zmniejszamy ogień o połowę
Polędwicę myjemy i obieramy z wszystkich błon. Kroimy ją w kostkę - dość duże kawałki. Warzywa myjemy ( marchewkę i kalarepę obieramy ) i również kroimy w dużą kostkę bądź szerokie paski.
Polędwicę rzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy i smażymy na bardzo brązowy kolor - na pograniczy z przypaleniem mięsa, ale nie przypalamy!!!Dodajemy pieprz i sól.
Gdy będzie już usmażona wrzucamy do garnka. A na jej miejsce kolejno wrzucamy warzywa i smażymy również mocno przyrumieniając.
Bardzo ważna rzecz. Wszystko robimy na tej samej patelni i nie myjemy jej pomiędzy kolejnymi etapami. Sęk w tym że nasze warzywa oddają swój smak, który dla Nas jest bardzo cenny. Również wrzucamy je do garnka.
Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem, curry, papryką i majerankiem. Gotujemy min 1 godz. na małym ogniu. Jeśli ktoś ma pod ręką można dodać pół szklanki białego wina, ale nie ma konieczności.
Ja nie zagęszczam sosu, ale jeśli ktoś z Was chce już mówię jak to zrobić. Dolewamy 100 ml śmietany 18 % z jednym zmieszanym żółtkiem i tyle ;)
Smacznego!!!
T.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz