piątek, 4 kwietnia 2014

Sernik




Nie wiem, jak to wyglądało u Was, ale mi niedziela zdecydowanie kojarzyła się ze świątecznym obiadem, a po nim była kolej na kawę i ciasto. Oczywiście domowej roboty. Mi najbardziej zapadł w pamięć sernik i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami naprawdę łatwym i szybkim w przygotowaniu przepisem..Więc, jak, zaczynamy??:)



Składniki:

1 kg sera potrójnie mielonego
10 łyżek cukru pudru
8 jajek
500 ml śmietany  36%
budyń śmietankowy
3 opakowania ciastek pettit berry

Polewa:

4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
3/4 kostki masła
1 łyżka wody

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodając na przemian śmietanę i ser, dodajemy przestudzony budyń ugotowany w 3/4 mleka. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciastka układamy na blaszce i wlewamy masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni ( aż się zarumieni):) Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone, jeśli wbijemy go w ciasto i jest on suchy znaczy, że możemy już ciasto wyciągać.
Składniki na polewę wrzucamy na garnuszka, podgrzewamy na średnim ogniu i dość energicznie mieszamy, aż całość się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Polewamy ciasto i czekamy, aż polewa zastygnie.










Smacznego!!!!

A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz