To już ostatni post z serii wiosennych nowalijek ;). Pewnie kazdy z Was zna i bardzo lubi zupę ogórkową w tradycyjnej formie. Taką z ogórkami kiszonymi, ziemniakami i innymi warzywami. Dzisiaj propozycja dość niekonwencjonalna. Będziemy gotowali zupę ze świeżych ogórków. Pewnie każdy z Was trochę się zdziwi. Jak to możliwe zupa z surowego ogórka? Tak! I na dodatek jest bardzo smaczna i pożywna ;). Jest bardzo delikatna w smaku a jej zapach zachęca wszystkich do, jak najszybszego jej zjedzenia. W konsystencji przypomina zupę - krem. Jest bardzo gęsta. Ja lubię ją podawać z groszkiem ptysiowym, posypaną siekanym, świeżym koperkiem. Potrzebujemy, tylko kilku składników i bardzo mało czasu, więc możemy zaskoczyć nią znajomych, którzy nieoczekiwanie wpadli do nas na kolację.
Składniki:
200 gram świeżego zielonego ogórka obranego ze skóry
200 gram świeżego zielonego ogórka obranego ze skóry
50 gram serka topionego śmietankowego
1/4 cebuli
700 ml bulionu warzywnego bądź drobiowego ( jeśli nie mamy to 700 ml wody i 3 kostki rosołowe)
100 ml gęstej smietany 18%
koperek
groszek ptysiowy
Ogórek, cebulę oraz serek topiony musimy zblendować na jednolitą masę. Do garnka wlewamy nasz bulion, który musimy zagotować. Gdy będzie już gorący dokładamy naszą ogórkową masę i gotujemy przez ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem dokładamy śmietanę. Nalewy do miseczek, dokładamy groszek ptysiowy i posypujemy koperkiem i gotowe.
Smacznego ;)
T.
T.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz