czwartek, 13 lutego 2014

Castellane ze szpinakiem i pomidorami



Makarony kocham chyba najbardziej ze wszystkich włoskich dań, za to, że są tak różnorodne a jednocześnie naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dziś kolejna propozycja pasty, która składa się z kilku składników, a jest przy tym naprawdę pyszna.
A wiecie dlaczego większość makaronów ma "rowki"..to po to, żeby sos miał możliwość przyklejenia się do makaronu i żebyśmy mogli zagarnąć więcej sosu..:))

Składniki:
 dla ok. 4 osób

350-400g makaronu- ja użyłam castellane, ale może być penne, fusilli, czy inny ulubiony
2 opakowania baby szpinaku- może być mrożony w liściach lub rozdrobniony, ale ja wolę świeży a to jedyny, jaki obecnie jest dostępny:)
opakowanie pomidorków koktajlowych
3-4 ząbki czosnku- szpinak lubi czosnek:)
łuskany słonecznik
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
sól i pieprz do smaku


Makaron gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Na rozgrzanej patelni dusimy wyciśnięty lub drobno posiekany czosnek- pamiętajcie, żeby mieszać co chwilę, żeby czosnek nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Pomidorki nacinamy w formie krzyżyka, zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i wrzucamy na patelnie z czosnkiem. Gdy będą już miękkie dorzucamy wcześniej umyty i osuszony szpinak. Całość dusimy na średnim ogniu przez ok 5 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na drugą patelnię wsypujemy odrobinę słonecznika i prażymy- robimy to na patelni bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu, przez ok 3 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią, żeby uprażył się równomiernie. 
Makaron podajemy posypany słonecznikiem- opcjonalnie.:)









Smacznego!!!!

A.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz