Kiedy pomyślę o ziemniaku z pewnością śniadanie z jego zastosowaniem nie będzie pierwszą myślą, która zaświta mi w głowie. Z resztą reakcja moich znajomych mówi sama za siebie: Ziemniak? Na śniadanie? A co można z tego zrobić?:) I właśnie ja chciałam Wam pokazać, że jednak się da. Okazuje się, bowiem, że ziemniaki są popularne również w słonecznej Hiszpanii. Tortilla ziemniaczana jest jedną z propozycji, która pojawia się na hiszpańskich stołach na niedzielnych śniadaniach, czy też kolacjach. Jest to potrawa szybka, a co najważniejsze niedroga i nie da się ukryć naprawdę syta. Jeśli chodzi o dodatki możecie użyć naprawdę wszystkiego, na co przyjdzie Wam ochota lub co macie akurat pod ręką. Zatem zaczynamy.:)
Składniki:
4-5 średniej wielkości ziemniaków
5 jajek
1 cebula
3-4 plastry szynki( ja dodałam szynkę dojrzewającą, ale może być inna)
5-6 pomidorków koktajlowych
rozmaryn ( pasuje idealnie do ziemniaków, ale nie jest niezbędny)
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na dość cienkie talarki( plasterki). Cebulę obieramy i drobno siekamy w kosteczkę. Oliwę- 3 łyżki rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone ziemniaki, posypujemy rozmarynem i smażymy na średnim ogniu, aż będą miękkie, co jakiś czas mieszając. Cebulę szklimy na osobnej patelni- pamiętajcie, jeśli dodacie odrobinę soli to cebula Wam szybciej zmięknie. Cebulę dodajemy do ziemniaków, gdy już są prawie miękkie. Pomidorki obieramy ze skórki- żeby było łatwiej nacinamy krzyżyk i zalewamy wrzątkiem w miseczce, jak chwilę poleżą, skórka szybko nam zejdzie.:), blanszujemy je na patelni z łyżką oliwy, aż będą miękkie. Jajka roztrzepujemy w miseczce, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do patelni z ziemniakami, gdy te są już miękkie. Dorzucamy też nasze dodatki, czyli pomidorki, szynkę- pokrojoną w kosteczkę oraz szczypiorek i smażymy dalej na małym ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać, przewracamy placek na drugą stronę za pomocą dużego talerza i podpiekamy z drugiej strony ok. 6 minut.
Tortillę kroimy na kawałki i podajemy na ciepło lub na zimno, jak kto woli.:)
Smacznego!!!!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz