Zastanawialiście się kiedyś, jaka jest różnica między szarlotką a jabłecznikiem?:) Niby to samo, bo w obu są jabłka, ale jednak jest jakaś różnica. Szarlotką nazwiemy powiem kruche lub półkruche ciasto z jabłkami, natomiast jabłecznik może być na cieście drożdżowym, francuskim, czy też na biszkopcie. Jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach. Tym razem postanowiłam Wam zaproponować mini szarlotki, idealne, jak macie dużo jabłek i nie wiecie, jak je wykorzystać. Są naprawdę bardzo eleganckim deserem i z pewnością zaskoczycie każdego, jeśli podacie je podgrzane, z kulką lodów waniliowych na wierzchu. O to, jak zrobić mini apple pies..
Składniki: ( na 6 sztuk)
Kruche ciasto:
mieszamy w proporcji 3:2:1, czyli
300g mąki tortowej
200g masła
100g cukru
szklanka mleka
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
Jabłka:
około 1,5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki brązowego cukru ( jeśli jabłka będą nadal kwaśne dodać więcej)
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i podsmażamy na średnim ogniu na suchej patelni z grubym dnem, żeby odparowały. Dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypaliły. Smażymy do momentu, aż lekko się rozpadną.
Mąkę przesiewamy do miski, czy też na blat lub stolnicę, łączymy ją z cukrem, solą i pokrojonym w kostkę masłem- ułatwi nam to wyrabianie. Wyrabiamy. Dodajemy mleko i żółtka i wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie będzie nam się przyklejało do rąk. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki, bądź w inne chłodne miejsce.
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą wałka lub butelki nakładamy do kokilek tak by je wypełnić. Nadmiar ciasta ściągamy poprzez "przewałkowanie" brzegów kokilek:) Dno nakłuwamy widelcem. Do środka wkładamy farsz z jabłek. Resztę ciasta, która nam została rozwałkowujemy i tniemy na paski. Przeplatamy i kładziemy na wierzch foremek. Rozmąconym jajkiem smarujemy wierzch ciasta, żeby nam się ładnie zarumieniło podczas pieczenia.Tak przygotowany deser pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!!!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz