To połączenie, które chce Wam
dzisiaj zaproponować to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Mama
robiła mi to dość często a za każdym razem – po dzień dziś
sprawia mi to ogromną radość. Połączenie gotowanych ziemniaków
i białego sera jest dość niekonwencjonalne, ale bardzo smaczne.
Ugotowałem kotleciki z białego sera w połączeniu z surówką ze
świeżych pomidorów. Zapraszam Was do wspólnego gotowania.
Potrzebujemy do tego:
Składniki:
0,5 kg białego sera chudego
0,5 kg białego sera chudego
0,4 kg ugotowanych ziemniaków
cebula
jajko i bułka tarta do panierki
olej do smażenia
A do surówki:
4 pomidory
cebula
zioła prowansalskie
pieprz i sól do smaku
2 łyżki oliwy
Zaczynamy od surówki, żeby przeszła
smakiem ziół. Pomidory i cebule kroimy w kostkę. Wrzucamy do
miski, dolewamy oliwy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Teraz przyszedł czas na kotleciki.
Zaczynamy od pokrojenia i przesmażenia na patelni cebuli. Do miski
wrzucamy ser i używając tłuczka do ziemniaków rozgniatamy go. Na
tarce o małych oczkach trzemy ziemniaki i dodajemy do sera razem z ostudzoną, przesmażoną cebulą. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Mieszamy razem. Formujemy małe kotleciki i obtaczając w jajku i w
bułce smażymy na złoto.
Podajemy na talerzu w towarzystwie pysznej surówki.
Smacznego!!!
T.
Coś pysznego ! palce lizać. Polecam Lucy
OdpowiedzUsuń