piątek, 7 lutego 2014

Smak dzieciństwa


To połączenie, które chce Wam dzisiaj zaproponować to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Mama robiła mi to dość często a za każdym razem – po dzień dziś sprawia mi to ogromną radość. Połączenie gotowanych ziemniaków i białego sera jest dość niekonwencjonalne, ale bardzo smaczne. Ugotowałem kotleciki z białego sera w połączeniu z surówką ze świeżych pomidorów. Zapraszam Was do wspólnego gotowania. Potrzebujemy do tego:





Składniki:

0,5 kg białego sera chudego
0,4 kg ugotowanych ziemniaków
cebula
jajko i bułka tarta do panierki
olej do smażenia

A do surówki:

4 pomidory
cebula
zioła prowansalskie
pieprz i sól do smaku
2 łyżki oliwy


Zaczynamy od surówki, żeby przeszła smakiem ziół. Pomidory i cebule kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dolewamy oliwy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Teraz przyszedł czas na kotleciki. Zaczynamy od pokrojenia i przesmażenia na patelni cebuli. Do miski wrzucamy ser i używając tłuczka do ziemniaków rozgniatamy go. Na tarce o małych oczkach trzemy ziemniaki i dodajemy do sera razem z ostudzoną, przesmażoną cebulą. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Mieszamy razem. Formujemy małe kotleciki i obtaczając w jajku i w bułce smażymy na złoto.  


















Podajemy na talerzu w towarzystwie pysznej surówki.

Smacznego!!!

T.

1 komentarz: