Żeby życie miało smaczek raz batat a raz ziemniaczek..:) Dlaczego raz? A dlatego, że placki zrobiłam z jednego słodkiego ziemniaka- batata. Pomyślałam, że dla odmiany zaproponuje Wam troszkę inną, bardziej wyszukaną propozycję placków ziemniaczanych, bo przecież dania bezmięsne też mogą zachwycać smakiem:) Moi drodzy znajomi wege..o to coś dla Was:))No to zaczynamy..:))
Składniki:
1 średniej wielkości batat- wychodzi z niego ok. 6 średniej wielkości placków
1 jajko
3-4 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos:
1 mały jogurt naturalny lub pół dużego najlepiej typu greckiego:)
1 ząbek czosnku- jak ktoś lubi można dać więcej
1 mała czerwona papryczka peperoni - jak ktoś chce mniej ostre może być zwykła papryka
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku- można dodać swoje ulubione przyprawy
Wykonanie:
Ziemniaka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach- jeśli ktoś woli drobniej można użyć mniejszych. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy i mieszamy wszystko razem, aż otrzymamy jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką otrzymaną masę ziemniaczaną i formujemy placki, lekko spłaszczając. Smażymy po obu stronach, aż będą rumiane.
Wykonanie sosu:
Szczypiorek i paprykę drobno kroimy- pozbywamy się pestek, chyba, że ktoś chce naprawdę ostro:), czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem, na koniec dodajemy przyprawy do smaku.
Placki podajemy z sosem dla przełamania ich słodkawego smaku:)
Smacznego!!!!
A.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz