czwartek, 6 lutego 2014

Placki ziemniaczane ze słodkich ziemniaków z sosem jogurtowym


Żeby życie miało smaczek raz batat a raz ziemniaczek..:) Dlaczego raz? A dlatego, że placki zrobiłam z jednego słodkiego ziemniaka- batata. Pomyślałam, że dla odmiany zaproponuje Wam troszkę inną, bardziej wyszukaną propozycję placków ziemniaczanych, bo przecież dania bezmięsne też mogą zachwycać smakiem:) Moi drodzy znajomi wege..o to coś dla Was:))No to zaczynamy..:))

Składniki:

1 średniej wielkości batat- wychodzi z niego ok. 6 średniej wielkości placków
1 jajko
3-4 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sos:

1 mały jogurt naturalny lub pół dużego najlepiej typu greckiego:)
1 ząbek czosnku- jak ktoś lubi można dać więcej
1 mała czerwona papryczka peperoni - jak ktoś chce mniej ostre może być zwykła papryka
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku- można dodać swoje ulubione przyprawy











Wykonanie:

Ziemniaka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach- jeśli ktoś woli drobniej można użyć mniejszych. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy i mieszamy wszystko razem, aż otrzymamy jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką otrzymaną masę ziemniaczaną i formujemy placki, lekko spłaszczając. Smażymy po obu stronach, aż będą rumiane.

Wykonanie sosu
Szczypiorek i paprykę drobno kroimy- pozbywamy się pestek, chyba, że ktoś chce naprawdę ostro:), czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem, na koniec dodajemy przyprawy do smaku.


Placki podajemy z sosem dla przełamania ich słodkawego smaku:)
















Smacznego!!!!

A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz