piątek, 14 lutego 2014

Panna cotta z gruszką


Panna cotta to klasyczny, włoski deser, który jest naprawdę łatwy w przygotowaniu. Może go może zrobić naprawdę każdy, także ci , którzy nie czują się w kuchni zbyt pewnie :). Najlepiej komponuje się z truskawkami, ale ja użyłam owoców, które obecnie są dostępne, czyli gruszki. Poniżej przepis na wersję bardzo waniliową...nie wiem, czy wiecie, ale wanilia to piękny storczyk, jednakże w kuchni najcenniejsze są strączki, które kryją w sobie pachnące nasiona. Zaczynamy:)

Składniki: dla około 6 osób

800 ml śmietany kremówki ( ja użyłam 36% , bo lepiej się zachowuje w obróbce)
1/2 szklanki cukru- można dać mniej, bo wychodzi dość słodkie
laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny w proszku
6 łyżek zimnej wody


Śmietankę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, wkładamy przeciętą wzdłuż laskę wanilii i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż śmietanka zredukuje się o 1/3. Wyjmujemy wanilię. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę mieszamy z wodą i zostawiamy na chwilkę, jak napęcznieje mieszamy ją z ciepłą masą, aż powstanie jednolita masa. Przelewamy krem do miseczek lub kubeczków i gdy mamy pewność, że masa jest wystudzona wstawiamy do lodówki, aż deser się zetnie. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, żeby postała przez całą noc, wtedy będziemy mieć pewność, że się dobrze zetnie.
Jeśli będziecie mieć problem z wyciągnięciem jej na talerz, to na chwilę przed podaniem wstawcie kubeczek z panna cottą do ciepłej wody, oddzielcie na około nożem i potrząśnijcie.:)




Smacznego!!!

A.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz