Moi drodzy, w tym tygodniu, a myślę, że nawet i dłużej na naszych stołach zagoszczą potrawy włoskie. Myślę, że każdy z Was znajdzie tu coś dla siebie, bo pojawią się przepisy na włoskie pasty, pizzę, włoskie desery i nie tylko:) Sama już nie mogę się doczekać gotowania tych pyszności, bo są to smaki, które są mi chyba najbliższe i naprawdę dość proste w przygotowaniu. Zaczynamy!!!!
Kuchnia włoska to chyba jedna z najbardziej znanych na świecie. Każdy z nas kojarzy ją głównie z pizzą i spaghetti, jednakże jeśli odwiedzicie kilka rejonów włoskich, dostrzeżecie, że w każdym z nich znajdziecie inne propozycje tych dań. To dlatego, że każdy region Włoch charakteryzuje się własnymi recepturami, typowymi tylko dla tego właśnie miejsca. Począwszy od północy przez całe Włochy rozprzestrzeniają się wspaniałe smaki tortellini, lasagne, makaronów, czy serów. Jednakże to warzywa są tym, co je łączy. Do Polski przywiozła je w 1518 roku żona króla Zygmunta Starego- Bona Sforza. To dzięki niej poznaliśmy smak włoskiej zieleniny i nazwaliśmy ją " włoszczyzną" . W kuchniach włoskich najczęściej używanymi warzywami są pomidory, cebula i czosnek. I uwierzcie, jeśli chodzi o przyprawy jest podobnie, może tu Was zaskoczę, ale Włosi wcale ich dużo nie używają. Bazylia, oregano, sól i pieprz oraz oliwa- to zestaw, który znajdziecie w każdym domu, ale naprawdę nic ponad to, a spróbujcie znaleźć coś bardziej wymyślnego w sklepie- naprawdę jest to wyzwanie:)
Włosi tak samo, jak makarony kochają słodkości:) Kto próbował włoskich gelati (lodów) i panna cotty, ten wie o czym mowa:) Równie popularne jest tiramisu- czy wiecie co znaczy dosłowne tłumaczenie?:)-" poderwij mnie do góry", a wszystko przez espresso, w którym namoczone są biszkopty.
Tak, jak zróżnicowane są regiony Włoch, tak samo różnorodne są restauracje, nawet te w niedalekiej odległości od siebie. Wiele razy miałam okazję jeść w różnych restauracjach i szczerze, nigdy nie jadłam tego samego. I to nie dlatego, że wybierałam inne potrawy, żeby spróbować czegoś nowego, po prostu menu różniło się diametralnie. Poza tym każda restauracja proponuje coś swojego- specialite de casa, coś co tylko ona podaje lub tylko ona produkuje. Mogą to być owoce na patyku polane czekoladą, czy jakiś alkohol podawany do rachunku na koszt właściciela restauracji.
Kultura Włoch jest zachwycająca i niepowtarzalna, ale to włoskie smaki pokazują to co Italia ma w sobie najlepszego. Pachnące słońcem pomidory, proste makarony przygotowane z miłością, czy wieczorne, radosne biesiadowanie w tratoriach i pizzeriach, to jest to za co kocham Włochy. Mam nadzieję, że dzięki nam i Wy je pokochacie:).
Cebula Anula i czosneczek Tomeczek
dlaczego czytam Waszego bloga o tej godzinie ? jestem taaaaki głodny !!! :-)
OdpowiedzUsuńDave z góry :-)
następnym razem zejdź na dół i zapukaj do sąsiadów..z pewnością coś będą mieli dobrego:)
OdpowiedzUsuń