Kolejny tydzień za nami. Wyjeżdżamy
z Włoch i wracamy na swoje piękne i urodzajne ziemie. W
nadchodzących dniach zbliżymy się bardzo do naszego krajowego
produktu. Papierówka, Antonówka, Argentyńskie, Renety, Lobo –
stworzone przez grecką Boginie Ziemi Gaję - jabłka!!! Polska
jako kraj jest jedynym z liderów produkcji tego przepysznego owocu.
Nie wiem czy wiecie, ale mamy ich staropolską odmianę Delikates,
hodowaną na całym świecie. Jako kraj mamy się czym pochwalić ;)
Same w sobie plony jabłoni są bardzo wartościowe jeśli chodzi o
składniki odżywcze. Zawierają witaminę C, która zapobiega
szkorbutowi u dzieci oraz wzmacnia odporność. Pamiętajmy, że
najwięcej jest jej w skórce, która tak często obieramy i
wyrzucamy – nie róbmy tego! Zawierają bardzo dużo witamin z
grupy B oraz oraz błonnik – który polepsza nasza przemianę
materii. Spożywa się je na wiele sposobów – pieczone, duszone, z
mięsem w ciastach i ciasteczkach, ale najlepsze są na surowo.
W Polskiej tradycji zakorzenione są
bardzo mocno. Chyba każdy z nas jest w stanie podać przykład
tradycyjnych polskich potraw z ich użyciem. Chociażby najbardziej
proste kojarzące się mi z dzieciństwem ryż na mleku z jabłkami –
pamiętacie? Ten słodki smak ryżu i pyszny mus jabłkowy. Inni z
Was pomyślą o kaczce z jabłkami – tak bardziej elegancko i
wytrawnie. Kochani nieważne jakie kto ma wspomnienia. Ważne, że
łączy je zapamiętany smak jabłek. Już jutro zaczynamy gotować
dla Was kolejne potrawy. Zapraszamy serdecznie również na nasz
fanpage na Facebooku.
Pozdrawiamy,
Ania i Tomek ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz