niedziela, 2 lutego 2014

Pierwszy Gość - Ziemniak


Kochani zgodnie z obietnicą zamieszczamy to co będzie się działo w nadchodzącym tygodniu. Pamiętajcie na naszym blogu znajdziecie wszystkie przepisy, a co tydzień będzie u nas inny gość, który zamieszkiwać będzie Wasze talerze przez cały tydzień. Zaczynamy !!!

Zapiekane, faszerowane,gotowane, w mundurkach czy z gzikiem – ziemniaki, pyry, kartofle!. Tak, to właśnie od nich zaczniemy nasz pierwszy tydzień z Wami i naszym wspólnym gotowaniem na odległość. Każdy z Was pewnie w dzieciństwie robił z nich stemple lub jadł surowe aby nie iść na lekcję :). A czy wiecie coś więcej?
Ziemniak to jedno z najbardziej popularnych warzyw na całym świecie, swoich kuzynów ma aż ponad 200 ( a my z Anką nawet jak policzymy tych z siódmej wody po kisielu to uzbiera się z 40:))).
Tak właśnie tyle odmian tej niepozornej byliny zamieszkuje glob. Najwięcej jest ich w Ameryce Południowej, a średnio mieszkaniec Ziemi zjada ich, aż 33kg rocznie, niestety nie wiemy ile jada się ich na innych planetach :). Ziemniak sam w sobie nie zawiera zbyt dużo wartości odżywczych, ale nie można go lekceważyć. Skórka tzw. mundurek zawiera kwas foliowy, który reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek, a także wpływa dodatnio na nasz układ nerwowy i mózg. Zaleca się spożywanie u kobiet w ciąży – pozytywnie wpływa na rozwój cewki nerwowej płodu ;). No i skrobia – nasza kochana skrobia, tego ziemniak ma bardzo dużo. Wpływa bardzo pozytywnie na układ pokarmowy, wycisza go i reguluje jego pracę. Jak widzicie oprócz tego, że znamy go od dziecka – to dowiadujemy się o nim za każdym razem czegoś nowego. A już jutro pierwszy przepis gdzie w roli głównej wystąpi właśnie ON – ziemniak.

Pozdrawiamy,

Pyrka Ania i kartfolek Tomek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz