poniedziałek, 10 lutego 2014

Spaghetti cacio e pepe



Cacio e pepe ( w dosłownym tłumaczeniu: ser i pieprz)to jedna z najprostszych włoskich past. Jednakże, jak wszyscy wiemy diabeł tkwi w szczegółach. Mimo, że potrzebować będziemy tak naprawdę tylko trzech składników, to najlepiej jeśli będą one najlepszej jakości, bo tylko wtedy jesteśmy w stanie docenić walory smakowe tego prostego makaronu. Zatem zaczynamy...

Składniki: dla ok. 4 osób

350-400g makaronu spaghetti
3/4 szklanki drobno startego Grana Padano- powinien być ser Pecorino, ale akurat nie miałam, a różnią się nieco intensywnością smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina soli



Makaron gotujemy w wysokim garnku z osoloną wodą- pamiętamy, że makaron wrzucamy do gotującej się wody i dbamy o to by się nie rozgotował, przecież ma być al dente:). Ser Grana Padano ścieramy na tarce o małych oczkach, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i uwaga cały sekret włoskich past tkwi w tym, ze dodajemy kilka łyżek wody z gotującego się makaronu- tak naprawdę w momencie gotowania makaron oddaje wodzie to co ma najlepsze w sobie. Zatem do naszego ser i pieprzu dodajemy ok. 4 łyżek wody z gotującego makaronu i mieszamy na jednolitą, kremową masę. Jeśli będzie nadal za gęste to dodajemy odrobinę więcej tej wody. Makaron odcedzamy, ale " nie strącamy" resztek wody, najlepiej, żeby makaron nie był suchy. Mieszamy z naszą kremową masą i gotowe.









Smacznego!!!

A.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz