Już jutro tłusty czwartek! Ania
przygotowała dla Was pączki bez smażenia, a ja przygotowałem
alternatywę – racuchy. Są prostsze i szybsze w wykonaniu niż
tradycyjne pączki, a również wspaniale smakują. Poza tym mogą być
wykorzystane nie tylko w tłusty czwartek, ale np. jako słodki deser, czy też obiad o każdej porze roku.
Nie wiem, czy wiecie, ale racuchy są
typowym daniem naszej rodzimej kuchni polskiej. Najczęściej
podawane są z jabłkami pokrojonymi w kostkę, bądź z tartymi na
grubych oczkach. Oprószone cukrem pudrem. Ja osobiście wolę te z
owocami w kawałkach. Latem możemy je podawać ze świeżymi
malinami ,czy też własnej roboty musem z truskawek. Moje wspomnienia
z racuchami to lato, gdy mama robiła je na każdą moją prośbę.
Zapraszałem wtedy wszystkie dzieciaki z okolicy i pałaszowaliśmy
jednego za drugim aż nam się uszy trzęsły ;). A teraz chciałbym
się nimi z Wami podzielić. Do dzieła ;)
Składniki:
500 gram mąki ( max 600 gram )
50 gram drożdży świeżych
3 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
1 jajko
cukier puder do dekoracji - wg uznania
2 obrane i pokrojone na kawałki jabłka
Do miski wrzucamy mąkę i robimy w niej tzw " dołek " w który wkładamy pokruszone drożdże. Zasypujemy je cukrem. Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy! Połową zalewamy drożdże i miskę odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Gdy zwiększą swoją objętość dorzucamy jajko i resztę mleka oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy. Na końcu wrzucamy jabłka.
Gdy ciasto wyda nam się zbyt rzadkie śmiało dorzucamy ok 100 gram mąki. Wszystko pozostawiamy w ciepłym miejscu przykryte czysta ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość rozgrzewamy na patelni olej, polecam rzepakowy lepiej się na nim smaży w wysokich temperaturach. Układamy placki średniej wielkości i zarumieniamy po obu stronach.
Kochani to wszystko, czy nie wydaje Wam się, że to jest bajecznie proste? Tak właśnie jest. Jeśli
ktoś lubi przed podaniem można posypać cukrem pudrem w wersji dla słodkich pamperków ;))
Smacznego!
T.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz